Inhoudsopgave
Je denkt er aan om kunstgras te gaan kopen? Met alle voordelen die kunstgras met zich meebrengt, is dat heel begrijpelijk. Je heb tenslotte aan kunstgras weinig onderhoud, het is het hele jaar door mooi groen, het is huisdiervriendelijk, kindvriendelijk en noem maar op. Maar wat moet je weten voordat je kunstgras koopt, waardoor je de juiste soort kunstgras kiest die het beste bij jou past?
Kleuren
We snappen best dat je het lastig vindt om de juiste keuze te maken in de zoektocht naar het juiste kunstgras. Zo op het eerste gezicht zou je zeggen dat er alleen verschillen zijn in de kleur groen van het kunstgras en een combinatie hiervan. Door het gebruik van verschillende tinten groene sprieten lijkt het kunstgras namelijk veel meer op natuurgras. Maar ook het gebruik van een licht bruin gekleurde “mosdraad” tussen de groene grassprieten, maakt de uitstraling van het kunstgras nog realistischer. Natuurgras is namelijk ook nooit helemaal egaal groen. Er is altijd een bruine kleur in te vinden. Het mosdraad haalt door z’n aanwezigheid tussen de groen sprieten de onechtheid van het kunstgras af. Het blijft overigens altijd een kwestie van smaak welke kleur kunstgras je persoonlijk het mooist en het natuurlijkst vindt.
Sprietlengte
Bij de productie van kunstgras worden verschillende sprietlengtes gebruikt. Wanneer ze in de fabriek maar één lengte zouden gebruiken, dan zou het kunstgras wel erg veel op een tapijt gaan lijken en een veel te nette en onechte kunstgrasmat opleveren. Door te kiezen voor kunstgras met verschillende sprietlengtes bereik je een meer realistisch resultaat. Als je een nette en opgeruimde afwerking van je grasmat wil, met een vers gemaaide look, dan is kort kunstgras de beste keuze. Kort kunstgras is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en of huisdieren, maar ook voor de fanatieke sporter. Voor een vollere en daarmee luxueuze uitstraling, kan je beter een kunstgras kiezen met een wat langere grasspriet.
Dichtheid en structuur
De dichtheid van het kunstgras speelt ook een belangrijke rol bij je keuze. Wanneer er namelijk minder sprieten per vierkante centimeter in het kunstgras verwerkt zijn, kijk je veel dieper de grasmat in, waardoor het kunstgras heel anders oogt dan wanneer er heel veel sprieten dicht bij elkaar staan. Elke situatie vraagt weer om een ander kenmerk. Kunstgras met een hoge pooldichtheid is geschikt voor intensief gebruik, omdat de vezels veerkrachtiger zijn. De ene grasspriet is daarnaast veel stugger dan de andere. Zo zijn er dunne sprietjes die super zacht aanvoelen en dikkere grassprieten, die dan weliswaar wat stugger aanvoelen, maar ook veel sterker zijn. Dus als je kinderen graag veel voetballen, buitenspelen in de tuin of als je zware tuinmeubelen hebt, dan is een kunstgras met een hoge dichtheid en wat dikkere grassprieten het meest geschikt.
Conclusie
Niet al de soorten kunstgras zijn geschikt voor elke situatie Bij het kiezen van het juiste kunstgras moet je altijd rekening houden met je eigen persoonlijke situatie. Waarvoor dient het kunstgras. In plaats van meteen kunstgras te kopen dat je mooi vindt, of die budgetvriendelijker lijkt dan de rest, raden we je aan om eerst gratis stalen aan te vragen. Met deze kunstgras stalen krijg je een perfect beeld van de verschillende soorten kunstgras en kom je erachter hoe het kunstgras aanvoelt. Met deze kunstgras stalen en bovenstaande informatie, kan je pas echt goed beoordelen welk kunstgras het beste bij jou past.