Kunstgras in je tuin

 

Ons weer wordt steeds extremer. Zo hebben we regelmatig stevige en langdurige regenbuien en vervolgens ineens weer extreme droogte. En de tuin moet het allemaal maar kunnen verdragen.

 

Er wordt voorspelt dat er door de klimaatverandering nog vaker hoosbuien zullen ontstaan. Dan zijn er dus maatregelen in de tuin nodig, want al dat water zorgt voor veel overlast. Het leggen van kunstgras in de tuin is één van deze maatregelen.

 

Overbelasting riool

Vaak kan het water in de tuin niet weg vanwege een te harde ondergrond, zoals tegels en dichtgeslagen grond. Afgelopen decennia zijn er steeds meer tuinen grotendeels bedekt met tegels. Vaak doen we dit omdat we verwachten dat  we met stenen minder onderhoud hebben. De nadelen van deze “comfortabele” tuinen wordt echter niet toegelicht: een betegelde tuin neemt namelijk geen water op. Alles stroomt meteen weg het verouderde en reeds overbelaste riool in.

 Kunstgras waterdoorlatend

Overstappen op kunstgras

Hoe meer kunstgras we in de tuin leggen, hoe beter het water in de grond weg kan zakken. Kunstgras kan tot wel 60 liter water per vierkante meter per minuut verwerken! Dit is dan ook één van de redenen dat velen tegenwoordig voor kunstgras kiezen. Er zijn inmiddels veel soorten kunstgras die niet van echt te onderscheiden zijn. Het kunstgras van tegenwoordig heeft structuur op de grassprieten waardoor er geen glans op het kunstgras te zien is. Daarnaast worden er in kunstgras tegenwoordig meerdere groenkleuren gebruikt en verschillende graslengtes . Dit alles zorgt er voor dat kunstgras niet meer te onderscheiden is van echt gras. Dit, in combinatie met het minimale onderhoud, het altijd groene beeld en dus het perfect verwerken van het vele regenwater, zorgt er voor dat er momenteel in veel tuinen kunstgras wordt aangelegd.

Groen is geld waard

Groen in je tuin levert naast het gevoel van welzijn ook geld op, want groen doet de waarde van grond en huizen stijgen. Het is echter niet de plant of het gras zelf die hiervoor zorgt, maar de kleur groen. Groener dan kunstgras (het hele jaar door) bestaat niet, waardoor de investering in de aanleg van een mooie en tegelijk functionele kunstgras mat zichzelf dubbel en dwars terugverdiend. 

 kunstgrasdirect

Zoeken naar een comfortabele balans

Te veel regen kunnen we dus aanpakken door de grond goed waterdoorlatend te maken met kunstgras. Door bestrating en kunstgras met elkaar af te wisselen krijg je veel meer balans in de tuin. Het “minder onderhoud” geldt niet alleen voor bestrating, maar ook voor kunstgras. Dus door kunstgras te leggen op plekken waar voorheen tegels lagen, heb je nog steeds een “comfortabele” onderhoudsvrije tuin. Zoek daarom een balans tussen bestrating en kunstgras. Zo kun je toch een mooi terras aanleggen en kan het water van het terras eromheen eenvoudig in het kunstgras weglopen.

 

Ook bij aanhoudende droogte

Kunstgras is overigens met het toenemend aantal periodes met tekort aan neerslag ook het ideale alternatief voor natuurgras. We zien door langere periodes van droogte steeds meer tuinen met uitgedroogde gazons. Kunstgras is dus ook ideaal als we tijdens de aanhoudende droogte, juist zuinig moeten omgaan met water.