stabilisatiedoek onder kunstgras

 

Een goede opbouw van kunstgras is belangrijk. Door het creëren van een goede ondergrond verzakt kunstgras niet en daarom is een stevig zandbed aanbrengen essentieel. Verder is ook een stabilisatiedoek (drukverdeeldoek) van belang, want dit houdt de grond egaal en voorkomt kuilen in het gazon. Ga je kunstgras leggen en wil je dit op de juiste manier doen? Zorg voor een goede basis door middel van een zandbed en stabilisatiedoek. Hoe je dat doet, lees je in dit blogartikel.

stabilisatiedoek

 

Wat is een zandbed?

De ondergrond van kunstgras dient stevig, stabiel en egaal te zijn en daarom kies je voor het aanbrengen van een zandbed. Met deze fundering zorg je er ook voor dat regenwater snel wordt afgevoerd. Om die redenen breng je een zandbed aan van stratenmakerszand of bestratingszand. Deze zandsoort is grof en daarmee waterdoorlatend. Stratenmakerszand wordt vaak gebruikt bij het invegen van straatwerk. Breng een zandlaag aan van vijf tot tien centimeter en druk de zandlaag aan met een trilplaat of wals.

Welke voordelen biedt een zandbed?

Het aanbrengen van een stevig zandbed levert je twee belangrijke voordelen op. We vatten ze kort samen:


1. Een zandbed zorgt voor een stevige, stabiele en egale onderlaag en dit voorkomt  het ontstaan van kuilen in het kunstgras
2. Regenwater wordt snel en efficiënt afgevoerd en daarmee voorkom je plassen op je gazon en in je tuin.

Wat is de functie van een stabilisatiedoek?

Het stabilisatiedoek leg je tussen het zand en kunstgras in. Het houdt de grond egaal en voorkomt kuilen in je gazon vanwege intensiever gebruik. Het leggen van kunstgras gaat ook makkelijker met stabilisatiedoek, je trekt het kunstgras makkelijk over het doek heen, zonder dat het zandbed overhoop getrokken wordt. Bovendien voorkomt het stabilisatiedoek de groei van onkruid door het kunstgras. Dat scheelt uiteraard in tijd wanneer er niet meer hoeft te worden gewied. En nog een bijkomend voordeel is, dat eventuele mollen zich geen weg omhoog kunnen banen door het stevige stabilisatiedoek.

 

Kan worteldoek onder kunstgras?

Nee, dit adviseren wij niet. In tegenstelling tot stabilisatiedoek, dat specifiek ontworpen is om zowel stabiliteit als drainage te bieden, is worteldoek minder geschikt voor gebruik onder kunstgras.

Worteldoek is een geweven product dat geen stabiliteit biedt. Stabilisatiedoek daarentegen is vervaardigd uit geotextiel en is een non-woven product. Geotextiel is geperst materiaal, speciaal ontwikkeld om een stevige en gelijkmatige ondergrond te creëren. Dit is essentieel voor de duurzaamheid van je kunstgrasveld.

 

Een stabilisatiedoek is waterdoorlatend

Het aanbrengen van een stabilisatiedoek brengt nog een ander, belangrijk voordeel met zich mee. Een stabilisatiedoek is waterdoorlatend en dus ontstaan er geen plassen op je gazon na een fikse regenbui. Door klimaatverandering vallen er vaak fikse regenbuien en daarom is een stabilisatiedoek een absolute aanrader. Kortom: met dit gronddoek blijven kunstgrasmatten stabiel liggen zónder risico op enorme wateroverlast.

kunstgras

Hoe breng je een zandbed en stabilisatiedoek aan?

Ga je kunstgras leggen in je tuin? Met behulp van onderstaand stappenplan zorg je voor een perfecte basis:

1. Verwijder eerst het oude gazon en graaf de ondergrond uit met een diepte van vijf tot tien centimeter;
2. Egaliseer de ondergrond met een hark en breng vervolgens het zandbed aan. Water het in en gebruik een wals of trilstamper om de zandlaag te egaliseren. Dit is belangrijk om te doen, want kunstgras vormt zich naar de ondergrond;
3. Breng vervolgens het stabilisatie- of onderdoek aan en snijd het van pas. Zet het doek eventueel op de hoeken vast, zodat bij het plaatsen van het kunstgras het doek niet overhoop wordt getrokken.
5. Heb je de drie voorgaande stappen zorgvuldig doorlopen? De hoogste tijd om de kunstgrasmatten uit te rollen en op maat te snijden voor een perfect eindresultaat, veranker vervolgens het kunstgras met de kunstgrashaken;
6. Gebruik tot slot eventueel instrooizand om het gazon te verzwaren en te stabiliseren.

Wanneer je deze stappen nauwkeurig opvolgt, verzeker jij je van een onderhoudsvrije tuin die zeker vijftien jaar meegaat! Enthousiast? Bereken hoeveel vierkante meter kunstgras jij nodig hebt in de buitenruimte!

Kunstgras leggen in je tuin? Investeer in een zandbed en stabilisatiedoek!

Een instabiele ondergrond bij kunstgras levert niet het mooiste resultaat, daarom kies je voor het aanbrengen van een zandbed en stabilisatiedoek. Dit helpt je aan een gazon van kunstgras waar je weinig omkijken naar hebt. Het leggen van kunstgras en stabilisatiedoek is redelijk eenvoudig met onze leginstructies. Je kunt er ook voor kiezen het kunstgras te laten leggen door onze specialisten. Heb je advies nodig bij je aankoop van kunstgras of accessoires? Schroom vooral niet om contact op te nemen met een van onze kunstgras specialisten. We helpen je graag op weg!