Inhoudsopgave
De populariteit van kunstgras neemt toe. Zowel particulieren, bedrijven of sportverenigingen lopen steeds vaker warm voor de voordelen van dit eeuwig groene synthetische gras. Hoe is kunstgras eigenlijk ontstaan en hoe heeft het zich in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld? En wat zijn de voordelen wanneer je jouw tuin, balkon of bedrijfsruimte een groene facelift geeft?
De geschiedenis van kunstgras
Voor de eerste sprieten kunstgras moeten we terug naar de jaren '60 van de vorige eeuw. Het waren onderzoekers van de Universiteit van North Carolina in de Verenigde Staten die destijds de eerste kunstgrasmat ontwierpen. Vooral sportclubs waren direct te porren voor dit nieuwe soort gras. Al snel werd het kunstgras geïntroduceerd in de honkbalsport en in de jaren '70 volgde ook de hockeysport. Vanaf de jaren '80 begonnen ook voetbalclubs zich te interesseren voor de mogelijkheden die kunstgras hen bood.
Heel weinig onderhoud
Het enthousiasme voor een kunstgrasmat hield voor veel sportclubs direct verband met het onderhoud. Natuurgras dat intensief wordt gebruikt, heeft daar flink onder te lijden. Dat kost tijde en mankracht om het goed te onderhouden. Dit probleem was met kunstgras in één klap verholpen. Bovendien konden veel meer mensen van het veld gebruik maken terwijl de onderhoudskosten er drastisch door werden verlaagd. Het is dan ook niet voor niets dat vooral veel amateurverenigingen, daarbij vaak gestimuleerd door de plaatselijke overheid, hebben gekozen voor kunstgras.
Hockey en voetbal op kunstgrasveld
In de hockeysport is kunstgras zowel op amateur- als op professioneel niveau de norm en rolt er vrijwel geen hockeybal meer op natuurgras. In de voetbalsport zijn de meningen over het gebruik van kunstgras verdeeld. Sommige puristen pleiten voor een algehele terugkeer naar de ouderwetse voetbalvelden van natuurgras. Maar de bal blijft voorlopig ook nog gewoon rollen op de voetbalmat van kunstgras. Dat geldt in de eredivisie bijvoorbeeld voor clubs als Heracles Almelo, FC Emmen en Sparta Rotterdam. Ook een divisie lager maken veel clubs er gebruik van evenals tal van voetbalverenigingen op amateurniveau.
Van het sportveld naar de tuin
Al gauw werd duidelijk dat je met dit nieuwe soort gras veel meer kon doen dan het uit te rollen over een sportveld. Je zag dan ook dat in de VS al in de jaren '90 steeds meer tuinen overgingen op een gazon van kunstgras. Sinds het begin van deze eeuw ging die trend ook in Nederland van start. Een toenemend aantal tuinen in ons land is sindsdien verrijkt met een siergazon of speelgazon van kunstgras. Inmiddels heeft kunstgras ook zijn intrede gedaan op balkons en terrassen of wordt het gebruikt bij evenementen. Ook bedrijven maken er gebruik van als gazon rondom het bedrijfsterrein, maar bijvoorbeeld ook als ondergrond van een showroom.
Steeds moeilijker van echt te onderscheiden
Dat kunstgras de afgelopen decennia steeds populairder is geworden, heeft te maken met het feit dat veel producenten het steeds meer zijn gaan aanpassen aan de eisen van de tuinbezitters. Kon je in de begintijd nog wel eens zien dat het gras in de tuin niet natuurlijk was, tegenwoordig is dat veel lastiger. De kwaliteit is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Het hoogpolige gras van 4 tot 6 centimeter is nog maar nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Je kunt tegenwoordig zelfs ook al een kunstgrasmat kopen waarin gele vezels zijn verwerkt. Zodat je gazon compleet met enkele 'dode' grassprieten ligt te pronken in je tuin. Veel echter kan het haast niet.
Verschillende kwaliteit grassoorten
Net als bij natuurgras zijn er ook allerlei synthetische grassoorten verkrijgbaar. Dat varieert van goedkope, kwalitatief mindere, tot kwalitatief hoogwaardige grassoorten waarvoor je wat dieper in de buidel moet tasten. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer de levensduur en hoe minder ze van echt zijn te onderscheiden. Bij de kwaliteit van het grastapijt moet je rekening houden met een aantal dingen. Hoe ziet de samenstelling van het gras eruit, welke type vezels zijn er gebruikt, hoe hoog zijn de polen, wat is het gewicht, hoe zit het met de verkracht? Natuurlijk spelen duurzaamheid veiligheid en het uiterlijk ook een rol wanneer je de aanschaf van een grastapijt overweegt.
Innovatieve technieken
Vooral bij de productie van kwalitatief hoogwaardig kunstgras wordt gebruik gemaakt van vernieuwende technieken die ervoor zorgen dat het gras steviger is en veel meer veerkracht heeft. Daarnaast is er flink geïnvesteerd in het natuurlijke uiterlijk van dit gras. Zo wordt er bijvoorbeeld gras geproduceerd dat net als echt natuurgras een v-vorm heeft en een stevige nerf. Dat komt de veerkracht ten goede. Wanneer er op het gras is gespeeld of je hebt erop gezeten of gelegen, blijft het gras van mindere kwaliteit meestal platliggen. Dat is bij gras met een v-vorm niet het geval. Het veert vanzelf weer terug waardoor de grassprieten altijd mooi rechtop blijven staan.
Kunstgras een groen alternatief
Wil je een mooie groene tuin, maar heb je niet zoveel tijd om deze te onderhouden dan is het onderhoudsarme kunstgras een aantrekkelijk alternatief. De voordelen zijn plenty. Je tuin is het hele jaar voorzien van een groene grasmat die je bovendien relatief eenvoudig kunt (laten) aanleggen. Dankzij de steeds betere kwaliteit zijn ze nog maar nauwelijks van echt te onderscheiden. Dat het gras altijd groener is aan de overkant gaat voor jouw tuin dan ook niet meer op.