Inhoudsopgave
Kunstgras wordt in verschillende contexten gebruikt, zoals in tuinen, speeltuinen, Fitnessscentra's, golfbanen en sportvelden, waaronder voetbalvelden. Het soort kunstgras dat je kiest, hangt af van het beoogde gebruik. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen tussen kunstgras voor in de tuin en voetbalgras:
Gebruik en slijtage
Kunstgras voor in de tuin is vaak ontworpen om esthetisch aantrekkelijk te zijn en minder slijtage te ondergaan. Het moet er goed uitzien en zacht aanvoelen. Aan de andere kant is voetbalgras ontworpen om intensief gebruik en slijtage te weerstaan. Het is meestal sterker en duurzamer.
Lengte en dichtheid van de vezels
Kunstgras voor in de tuin heeft vaak een langere en minder dichte vezellengte om een natuurlijk gazon na te bootsen. Voetbalgras heeft daarentegen kortere, dichtere vezels om de balcontrole te verbeteren en de veiligheid van de spelers te waarborgen.
Introoizand of rubber
Voetbalgras heeft meestal een infill nodig, zoals zand of rubber, om de vezels rechtop te houden en een goede speeloppervlakte te bieden. Tuinkunstgras heeft daarentegen vaak geen infill nodig, hoewel het soms wordt gebruikt om extra gewicht te geven aan het gras en het op zijn plaats te houden, tegenwoordig is er ook voetbal kunstgras dat geen infill nodig heeft.
Kunstgras en Golf
Golf Kunstgras wordt steeds populairder bij de uitoefening van de golfsport. Meer en meer wordt het toegepast bij het aanleggen van oefen greens, target greens en teeboxen. Ook ideaal voor thuisgebruik, want welke beoefenaar van de golfsport wil er nou geen green in de achtertuin?
Onderhoud en prijs
Hoewel beide typen kunstgras weinig onderhoud vergen in vergelijking met natuurgras, vereist voetbalgras vaak iets meer onderhoud, zoals het regelmatig borstelen en bijvullen van de infill om ervoor te zorgen dat het oppervlak optimaal blijft.
Voetbalgras kan duurder zijn dan tuinkunstgras vanwege de extra duurzaamheid en de noodzaak van infill.
Het is belangrijk op te merken dat de exacte kenmerken van kunstgras kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke merk en model. Daarom is het altijd een goed idee om een specialist te raadplegen voordat je een beslissing neemt.
Siergazon
Moderne kunstgrasopties voor de tuin kunnen zeer realistisch ogen en voelen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de realistische uitstraling van hedendaags kunstgras: Kleuren, poolhoogte en dichtheid.
Kleuren: In plaats van slechts één tint groen, maken veel fabrikanten nu kunstgras met verschillende tinten groen en soms zelfs met bruine 'dode' stukjes om het natuurlijke kleurenpalet van echt gras te repliceren.
Poolhoogte en -dichtheid: Echt gras heeft een mix van langere en kortere stelen, evenals verschillende dichtheden. Dit wordt nu ook nagebootst in kunstgras, wat bijdraagt aan het realisme.
Poolmateriaal
Veel kunstgrassen zijn gemaakt van polyethyleen, polypropyleen of nylon, of een mix daarvan. Deze poolmaterialen kunnen worden gemaakt om zacht en veerkrachtig aan te voelen, vergelijkbaar met natuurlijk gras.
Hoewel kunstgras nooit precies hetzelfde zal zijn als natuurgras, zijn de technologie en technieken de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, waardoor een zeer realistisch ogend en aanvoelend product mogelijk is.